אודות הלמידה המשמעותית
למידה משמעותית היא תהליך אישי של הבניית ידע שבמהלכו הלומד מעורר שאלות, מאתר מקורות מידע, מעבד מידע ויוצר ידע חדש הרלוונטי לו בהקשר של יחסי גומלין. למידה משמעותית נוגעת בנימי נפשם של הלומדים והמלמדים תוך שהיא מערבת היבטים מגוונים של התנסויות שכליות, רגשיות, חברתיות, ערכיות, גופניות, אמנותיות, יצירתיות ואחרות.
למידה זו מאפשרת מיצוי פוטנציאל אישי ומצוינות, חווית צמיחה והתפתחות והעמקה בנושאים שמעניינים את הלומדים ושנותנים מענה לצורכיהם. למידה משמעותית מתרחשת אצל הלומד והמלמד בתוך יחסי גומלין עם הסביבה והיא מתקיימת במרחבים שונים: בגן הילדים, בבית הספר ומחוצה להם, בפינות המשחקים, בכיתה, בחצר בית הספר, בספרייה, בבית, במשפחה, בתנועת הנוער, בקהילה, באתרים שונים ובמרחב הדיגיטאלי.
בתהליכי למידה משמעותית החוויה הפדגוגית והחוויה הפסיכולוגית של הלמידה משלימות זו את זו, משפיעות זו על זו ומעצימות זו את זו. כדי להבטיח למידה משמעותית ולהשיג את מטרותיה, נדרשת מכל השותפים הסתכלות מחודשת על מרכיבים רבים, ביניהם: מטרות הלמידה, אפיוני הלומדים, תהליכי הלמידה, ההוראה וההערכה, תכניות הלימודים, ההתארגנות המערכתית והכשרת הצוותים לפני כניסתם להוראה ובתהליכי הפיתוח המקצועי במהלך חייהם המקצועיים.
מטרות הלמידה המשמעותית
- לטפח לומדים בעלי כשירויות ומיומנויות הנדרשות לתפקוד במציאות המשתנה במאה ה-21.
- לקדם הישגים, חדוות למידה ותשוקה לדעת תוך זימון חוויות רגשיות, חברתיות וקוגניטיביות.
- לתת מענה מותאם למגוון הצרכים של הלומדים השונים (מחוננים, מצטיינים, עם צרכים מיוחדים, עולים ועוד).
- להנחיל שיח של אמון, הוקרה והעצמה בין כלל השותפים בתהליך הלמידה המשמעותית.
- לזהות את הגורמים המקדמים או המעכבים את תהליך הלמידה ולתת להם מענים שיאפשרו לפתח תחושת מסוגלות ומימוש עצמי.
- לעודד את הלומדים להיות מעורבים בכיתה, בבי"ס, בקהילה ובחברה.
מרכיבי הלמידה המשמעותית
למידה משמעותית מושתתת על שלושה מרכיבים מרכזיים המתקיימים בו זמנית:
ערך ללומד ולחברה למידה משמעותית נתפסת כבעלת ערך והיא חיונית לאדם ולחברה כאשר: תהליכי הלמידה והתכנים מספקים חוויה חיובית, נותנים מענים לצרכים הקוגניטיביים, הרגשיים והחברתיים, נותנים ביטוי לסגנונות למידה מגוונים, מזמנים חיזוק והזהות, מאפשרים בירור תפיסות ביחס לגורמים מקדמים או מעכבים בתהליך הלמידה, מפתחים הבנה, העמקה ויישום של הנלמד תוך שליטה במיומנויות ומניבים תוצאות חיוביות והישגים גבוהים לפרט ולחברה.
מעורבות הלומד למידה משמעותית מערבת את הלומדים בתהליך הלמידה הקוגניטיבי, הרגשי והחברתי ומזמנת להם התנסות פעילה במעגלים שונים תוך חיזוק תחושת המסוגלות. המעורבות באה לידי ביטוי בכך שניתנת ללומדים ההזדמנות להיות שותפים פעילים בתהליך הלמידה, בהעלאת יוזמות ובביצוע תהליכי למידה, בבחירת דרכי הלמידה, בעבודה בצוות, בהצגת תוצרים, במתן משוב ובקבלתו ובהזדהות עם ערכי בית הספר.
רלוונטיות ללומד למידה משמעותית מזמנת עיסוק בתכנים, במסרים וברעיונות מאתגרים, מסקרנים, מעוררי עניין המותאמים ללומד. היא קושרת את הנלמד לניסיון ולידע קודמים, לצורכי הלומד, לעולמו הרגשי, לכישוריו, לתחביביו ולעיסוקיו ולצרכיו כפרט וכחלק מחברה.
התפתחות אישית ומעורבות חברתית קהילתית התפיסה:
מערך הלמידה המשמעותית מקיף וכולל התייחסות למרכיבים קוגניטיביים, רגשיים וחברתיים ערכיים. ביחידה זו יושם דגש על מרכיב ההתפתחות האישית ועל המעורבות החברתית קהילתית.
תפיסת הלומד את מסוגלותו העצמית לצד מעורבותו בתהליך הלמידה וההתנסות מהווים מרכיבים מרכזיים המשלימים זה את זה.
לפתח את אישיות הילד והילדה, את יצירתיותם ואת כישרונותיהם השונים, למצות את מלוא יכולתם כבני אדם החיים חיים של איכות ושל משמעות... לחנך אדם להיות אוהב אדם, אוהב עמו ואוהב ארצו, אזרח נאמן למדינת ישראל, המכבד את הוריו ואת משפחתו, את מורשתו, את זהותו התרבותית...
לטפח מעורבות בחיי החברה הישראלית, נכונות לקבל תפקידים ולמלאם מתוך מסירות ואחריות, רצון לעזרה הדדית, תרומה לקהילה, התנדבות וחתירה לצדק חברתי במדינת ישראל".
ההתנסות במעורבות חברתית המלווה בשיח מתמשך אודות כוחותיו ויכולותיו של הלומד להתנהל בעולם, מעצימה את תחושת הערך והמסוגלות העצמית שלו. המעורבות תורמת לגיבוש זהות הלומד ומסייעת לו להיות מודע לנטיותיו, ליכולותיו, לערכיו, לעמדותיו ובה בעת להיות קשוב לאחר, ערני לסובב, אכפתי, מסוגל לפעול באופן עצמאי ובשיתוף פעולה עם אחרים מתוך תחושת שייכות ואחריות לחברה ולמדינה.
כדי להשפיע על תחושת המסוגלות הלימודית והחברתית ועל המוטיבציה להיות מעורב ולהשפיע, חשוב לאפשר למידה תוך התנסות פעילה במעורבות חברתית במוסד החינוכי ובקהילה. מעורבות שתאפשר ללומד להרגיש משמעותי, לחוות תחושת מסוגלות כתורם וכמשפיע בנושאים שונים למול אוכלוסיות מגוונות.
כל זאת חשוב שייעשה תוך דיאלוג מתמשך בין המבוגר ללומד ובין הלומד לעמיתיו בקבוצה ובקהילה. דיאלוג שיאפשר לחלץ תובנות אודות התהליך שיתרמו למימושו העצמי ולתרומתו לסביבה ולחברה. בקידום התפתחותו ומעורבותו החברתית של הלומד חשוב לשים דגש על המוקדים המרכזיים הבאים:
א. זהות עצמית ומשמעות בדגש על היכרות עם עצמי ועם ערכיי ופיתוח המודעות לחיפוש משמעות;
ב. ויסות רגשי, ניהול והכוונה עצמית בדגש על היכולת לנהל את עצמו, לווסת את הרגשתו ולכוון את התנהגותו ואת תפקודו תוך בדיקת האפשרויות העומדות בפניו ובחירה ביניהן;
ג. כשירות בין אישית ותקשורת עם בני המשפחה, עם קבוצת הגיל, עם דמויות סמכות, עם חברים
ד. תפקודי למידה ופנאי בדגש על היכולת לבצע את משימות החיים מתוך מוטיבציה פנימית המשפיעה על גיבוש תחושת משמעות בחיים והמחזקת את ערך העצמי והמחויבות לחברה
ה. התמודדות עם מצבי לחץ, סיכון ומשבר בדגש על זיהוי האירוע הנתפס כגורם מאיים והתנהלות עמו. הכול תוך יצירת אווירה המשרה ביטחון, יחסי אמון ואכפתיות, מתן הזדמנויות מגוונות להתפתחות אישית ולמעורבות חברתית, הזדמנויות המותאמות לרמות התפקוד המתייחסות ליכולתו של הלומד להיות נתרם ותורם מתוך תחושת חוזק ומסוגלות.